Начало
НачалоНашето здравеЕкстазито уврежда хипокампуса
Екстазито уврежда хипокампуса 07 април 2011

Употребяващите екстази (3,4-метилендиоксиметамфетамин) имат повишен риск от хипокампално увреждане и свързаните с него нарушения на паметта, сочат резултатите от ново проучване.

Авторите цитират по-стари проучвания, според които приемащите екстази страдат от значителен дефицит на паметта въпреки нормалните резултати на другите когнитивни тестове.

Екипът от Academic Medical Center (Холандия) сравнил обема на хипокампуса на 10 мъже на възраст около 25 години, употребяващи екстази в дългосрочен план, с този на 7 здрави мъже на сходна възраст, неупотребявали наркотика.

Било установено, че хипокампалният обем в екстази групата е средно 10.5% по-малък от този на контролната група: 3.4 мл. срещу 3.8 мл. Процентът сиво вещество при първата група бил също по-нисък спрямо контролните лица: 49.1% срещу 51.5%.

Това означава, че ефектите на екстазито може би не са ограничени само в хипокампуса, отбелязват авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator