Начало
НачалоНашето здравеЯгодите предотвратяват развитието на рак на хранопровода
Ягодите предотвратяват развитието на рак на хранопровода 07 април 2011

Нови данни сочат, че консумацията на ягоди има предпазващ ефект върху развитието на рак на хранопровода. Ето защо вкусните плодове могат да се окажат естествена алтернатива на химиопревенцията.

Откритието бе представено на годишната среща на Американската асоциация за проучвания в областта на раковите заболявания.

Приемът на ягоди в продължение на 6 месеца довел до намаляване хистологичния грейдинг на езофагеалните диспластични лезии при 29 от 36 пациенти.

Въпреки че резултатите са много окуражаващи, авторите предупреждават, че данните са предварителни и трябва да бъдат потвърдени в по-големи плацебо-контролирани рандомизирани проучвания.

Въпреки това, ягодите са безопасни, лесно достъпни, евтини и добър източник на голям брой витамини и минерали.

Едни от най-важните етиологични фактори, свързани с езофагеалния плоскоклетъчен карцином са нитрозамините, които се срещат в тютюневия дим, някои хранителни продукти. Сред тези нитрозамини е N-нитрозометилбензиламин (NMBA) , който се среща в китайките диети.

В настоящото предклинично проучване д-р Чен и колеги от Ohio State University използвали модел на NMBA-индуциран рак на хранопровода при плъхове с цел идентифициране на химиопротективни агенти, включително от естествени хранителни продукти. Било установено, че замразените ягоди значително инхибират туморната формация, блокирайки метаболизма на NMBA и редуцирайки растежа на премалигнениете клетки.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator