Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесИнтензивното кардио натоварване подобрява сърдечносъдовия риск
Интензивното кардио натоварване подобрява сърдечносъдовия риск

Краткото интензивно кардио натоварване е ефективен начин за понижаване на сърдечносъдовия риск още в юношеска възраст, сочи проучване, публикувано в American Journal of Human Biology.

Сърдечносъдовите инциденти обикновено се наблюдават в зряла възраст, но се смята, че свързаните рискови фактори се развиват още в детска и тийнейджърска възраст. Тези фактори се пренасят в зрялата възраст и неблагоприятният рисков профил може да повиши риска от преждевременна смърт. Ето защо превантивните здравни стратегии трябва да включват идентифициране на младежите с абнормен сърдечнорисков профил и вграждане на стратегии за коригирането му.

Модифициращите се рискови фактори, свързани със сърдечносъдовите заболявания (лош хранителен режим, физическа активност, нисък аеробен фитнес, затлъстяване и наднормено тегло, хипертония и нарушен липиден профил) са свързани по един или друг начин с наднорменото тегло и затлъстяването. Затова превенцията на затлъстяването е най-важната стратегия. Лошият хранителен режим и неактивността са двата най-важни фактора за напълняване при младите индивиди.

В тази насока са проведени редица проучвания, изследващи ефективността на различните програми за отслабване. При младежи с наднормено тегло и лош кардиометаболитен профил кратките интервални тренировки са ефективни при подобряване на здравния статус. Проучвания при зрели лица сочат, че нискообемната спринтова интервална тренировка и традиционното бягане за издържливост са свързани със сходни метаболитни промени в рамките на 6 седмици.

В настоящото проучване били сравнени двата протокола. 47 момчета и 10 момичета били разпределени в 3 групи: умерен интензитет (УИ), висок интензитет (HIT), и контролна група.

УИ групата избягвала 20 минути с интензитет 70% от максималния кислороден ъптейк. HIT групата избягвала спринт при максимално усилие с продължителност 30 секунди. Спринтът бил повтарян 4-6 пъти след 30-секундни интервали за почивка. Двете активни групи тренирали 3 пъти 7 пъти седмично. Не били докладвани травми по време на проучвнато.

УИ групата се упражнявала общо 420 минути (общ енергиен разход 4410 ккал), HIT групата - 63 минути (907 ккал).

В HIT групата били установени значителни подобрения в систоличното кръвно налягане, аеробния фитнес и индекс на телесната маса. При УИ групата били отчетени подобрения в аеробния фитнес, процент телесна мазнина, нива на фибриноген, активатор на тъканния плазминоген 1 и инсулин.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator