Начало
НачалоСексуално здравеЕмболизацията на простатната артерия подобрява симптомите на доброкачествената хиперплазия на простатата
Емболизацията на простатната артерия подобрява симптомите на доброкачествената хиперплазия на простатата 31 март 2011

Португалски лекари предричат че в рамките на 5 години артериалната емболизация ще измести конвенционалната хирургия за облекчаване на симптомите на доброкачествената хиперплазия на простата.

Ефективността, безопасността и леснотата на провеждане на процедурата ще направи новия подход изключително атрактивен за лекари и пациенти. Няма болка, няма странични ефекти, а резултатите са отлични, докладва д-р Хоао Писко от болницата Сейнт Люис в Лисабон

Екипът на д-р Писко провел емболизация на простатната артерия при 84 мъже със симптоматична бенигнена хиперплазия на простатата, неповлияла се от поне 6-месечно медикаментозно лечение. Двама от пациентите имали претърпяна частична простатектомия, а 12 - поставени катетри поради задръжка на урината.

Чрез катетър, вкаран във феморалната артерия под локална анестезия, в двете простатни артерии бил инжектиран несферичен поливинилов алкохол, който е безопасен, ефективен, а резултатите се наблюдават веднага. Почти всички процедури били извършени амбулаторно, а пациентите били изписани в рамките на 4 до 8 часа.

По време на проследяването, простатният обем намалял с 21% от 89 на 70 кубични см. Средната оценка на симптомите се подобрила от 22.5 на 8 - 74% подобрение (оценката може да варира от 0 до 35, като над 20 се счита за сериозна). Имало и подобрение на еректилната функция.

Остатъчният обем след уриниране спаднал от 115 мл на 55 мл (52% спад).

Единственият фактор, който не се подобрил в голяма степен, бил пиковият уринарен поток, а основното сериозно усложнение било 1.5 см2 зона от исхемичен пикочен мехур, изискваща хирургично отстраняване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator