Начало
НачалоНашето здравеMDMA - какви рискове крие екстазито
MDMA - какви рискове крие екстазито 31 март 2011

Австралийски учени докладват, че употребата на нелегалния наркотичен препарат MDMA (3,4-метилендиоксиметамфетамин) може сериозно да увреди мозъка на приемащите го. Друг проблем е, че таблетките екстази често съдържат смесица от различни препарати.

В проучването били включени 56 лица, приемали поне 5 пъти екстази в миналото. Участниците се съгласили да поканят изследователския екип на частни партита, където се приема наркотика.

Изследователите събрали проби от хапчетата и измерили кръвните нива на MDMA на 5-я час след приема на препарата. В края на проучването всеки участник получил 200 австралийски долара (около 205 щатски долара).

При някои участници нивата на MDMA били толкова високи, че биха предизвикали сериозно увреждане или смърт при примати. Само 1/2 от таблетките съдържали само MDMA. В останалата част имало метамфетамин или свързани с MDMA химически вещества: MDEA и MDA. В част от таблетките дори нямало MDMA, докато в други имало над 250 mg от наркотика.

Това е сериозен проблем, особено като се има и че голям брой ученици злоупотребяват с MDMA. Анкета сред 12-класници от Австралия сочи, че 7% са употребявали екстази.

Относно броя на приетите таблетки, авторите установили, че повечето участници приемат над 1 таблетка, а някои - дори 5. Трима участници имали нива над 700 мг/л - стойности, за които се смята, че увреждат мозъчните клетки в животински модели.

Австралийците установили, че повечето участници продължават да приемат повече екстази в течение на вечерта при недостигнати пикови кръвни нива от първоначалното хапче, което сочи за развитие на толеранс.

Според Американския институт по Наркотици, екстазито може да повлияе сърдечната честота и температурната регулация и да причини мозъчно увреждане.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator