Начало
НачалоНашето здравеМултивитамините не предпазват от рак и сърдечносъдови заболявания
Мултивитамините не предпазват от рак и сърдечносъдови заболявания 28 март 2011

Проучване, включващо над 180 000 участници, сочи, че мултивитамините не намаляват риска от смърт следствие на сърдечносъдово или раково заболяване. Проучването е публикувано в American Journal of Epidemiology.

Хората, трябва да разберат, че приемът на мултивитамини не е достатъчен за предотвратяване на заболяване, обяснява д-р Jennifer Hsiang-Ling Lin от Brigham and Women's Hospital in Boston, неучаствала в проучването.

Множество по-стари проучвания също не сочат връзка между приема на мултивитамини и понижен риск от рак или сърдечносъдово заболяване. Скорошно такова пък не сочи и връзка относно риска от диабет.

Няколко по-малки проучвания установиха, че специфични витамини (но не и мултивитамини) може би са протективни срещу сърдечносъдово заболяване и рак в по-късните етапи на живота, но трябва да се отбележи, че участниците в тези проучвания са дефицитни нива в недобро здраве, обясняват авторите.

На уебсайта си Американският Здравен Институт съветва лекарите да предписват мултивитамини "само на пациенти, които се нуждаят от допълнителни количества, които не поемат достатъчно храна, за да си набавят необходимите количества или които не могат да приемат достатъчни количества от храната, която ядат".

В настоящото проучване било установено, че мултивитамините не предпазват от рак като цяло, нито пък от рак на белия дроб, дебелото черво, ректума простата и гърдата.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator