Начало
НачалоЕстетична медицинаБелезите от акнето не засягат само кожата
Белезите от акнето не засягат само кожата

Акнето е бич на тийнейджърската възраст, а ново проучване потвърждава, че това твърдение е валидно за някои тийнейджъри. Според авторите му, акнето засилва безпокойството, депресията и други емоционални и психологични проблеми. Самочувствието и качеството на живот също страдат.

Депресията е често срещана сред тийнейджърите, а акнето може да бъде една от причините. За щастие има ефективни методи за лечение на неприятното заболяване, обяснява д-р Стивън Фелдман от Wake Forest University Baptist Medical Center.

Д-р Фелдман и колеги анализирали 192 статии от MEDLINE. Едно от проучванията установило директна връзка между субективната, но не и обективната тежест на акнето и тежестта на симптоми като безпокойство, депресия и понижено самочувствие.

Друго проучване включвало над 1500 френски младежи. 48% докладвали, че акнето влияе върху техния всекидневен живот. Перцепцията за тежестта на акнето била силно свързана с оценката, дадена за връзки с приятели, както и с чувството на гняв, тъга и срам.

Процентът пациенти с акне, чувстващи се самотни (58%) и притеснени (58%) бил сходен или по-голям от този при пациенти със сериозни заболявания като диабет, епилепсия, рак, психиатрични разстройства, муковисцидоза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator