Начало
НачалоНашето здравеКолко радиация е опасна?
Колко радиация е опасна? 17 март 2011

Здравни експерти призоваха правителствата на азиатския тихоокеански регион да мониторират нивата на радиация, след като японската ядрена централа Фукушима пострада след опустушителното земетресение и последвалото цунами.

Радиацията се измерва чрез единицата сиверт, която определя количеството радиация, абсорбирано от човешките тъкани. По-долу ви представяме някои факти, относно здравните рискове, свързани с повишените нива на радиация.

Японският главен секретар Юкио Едано съобщи, че радиационните нива близо до повредената централа са достигнали 400 милисиверта (mSv) на час. Това се равнява на 20 пъти годишната експозиция на работниците в атомни съоръжения и уранови мини.

- Нормалните хора биват излагани на 2-3 mSv естествена радиация годишно.

- При компютърна томография, сканираният орган обикновено бива облъчван с доза 15 mSv при възрастен и до 30 mSv при новородено.

- Рентгенографията на гръдния кош води до експозиция в рамките на 0.02 mSv. Денталните рентгенографии водят до облъчване с дози около 0.01 mSv.

- Експозицията на 100 mSv годишно е най-ниското ниво на радиация, при което се наблюдава явно покачване на раковия риск. Кумулативното облъчване в размер на 1000 mSv (1 сиверт) би предизвикало фатален рак в бъдеще при около 5/100 експонирани.

- Има данни, според които акумулираната доза от 90 mSv от 2 или 3 компютърни томографии е свързана с повишен риск от рак.

- Високите дози радиация, както и острото радиационно облъчване разрушават ЦНС, белия и червения кръвен ред, което води до повишен риск от инфекции. Доза от 1 сиверт води до лъчева болест с гадене, повръщане хеморагии, но не и смърт. Единична доза от 5 сиверта води до смърт при 50% в рамките на месец.

Много остро радиационно облъчване - такова, което се е наблюдавало пв Чернобил и при японските работници в централата, е малко вероятно за населението, обяснява Лам Чинг-уан, патолог в University of Hong Kong.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator