Начало
НачалоБременност и ражданеФолиевата киселина предпазва от родилни дефекти
Фолиевата киселина предпазва от родилни дефекти 16 март 2011

Ново проучване докладва, че през последните години честотата на spina bifida и сходни родилни дефекти е намаляла значително в Южна Каролина, след като бременните жени започнали да приемат фолиева киселина. Това проучване потвърждава резултатите на многобройни предишни, според които В витаминът е изключително полезен по време на бременност.

От 1998 г. САЩ задължиха производителите да добавят фолиева киселина към обогатените брашна, хлябове, пшеничени продукти и др. Този ход бе продиктуван от изследвания, според които приемът на фолиева киселина може да намали риска от дефекти на невралната тръба.

В настоящото проучване авторите изследвали честотата на тези дефекти в Южна Каролина между 1992 и 2009 г. Честотата на изолирани дефекти спаднала от 1.4/1000 раждания до 0.6/1000, като единствено фолиевата киселина била свързана с тези резултати. За същия период процентът жени, приемащи този витамин, нараснал от 8% на 35%.

Експерти препоръчват ежедневен прием на 400 mcg от мултивитаминни добавки или подсилени храни.

Затлъстяването и диабет тип 2 у майката били два други рискови фактори, свързани с по-висок от средния риск от дефекти на невралната тръба. В това проучване повишеният прием на фолиева киселина не елиминирал риска, свързан с диабета.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator