Начало
НачалоЗдравни новиниРевизирани диагностични критерии за множествена склероза
Ревизирани диагностични критерии за множествена склероза 14 март 2011

Международният панел за диагностика на множествената склероза (МС) ревизира критериите на McDonald за диагностициране на заболяването. Новите критерии за публикувани в Annals of Neurology.

Една от най-драматичните промени, е че за пръв път ще се използват диагностични критерии, които ще позволят някои пациенти да бъдат диагностицирано още при появата на първите симптоми, докато досега се чакаше появата на нов такъв.

Предишните промени на критериите на McDonald, както и последната ревизия, включват препоръки относно използването на ЯМР за демонстриране на дисеминацията на заболяването във времето и пространството.

Дисеминацията във времето може да бъде демонстрирана чрез нова Т2 или гадолиний-усилена лезия по време на проследяващия ЯМР спрямо базовия, невасимо от времето на референтния скен. По-ранните версии на критериите определяха референтния скен да се прави поне 30 дни след първоначалния клиничен инцидент; сега това изискване отпада.

Дисеминацията в пространството може да бъде демонстрирана с поне 1 Т2-лезия в поне 2 от 4 области на централната нервна система - перивентрикуларна, юкстакортикална, инфратенориална, гръбначен мозък. Тези лезии не е нужно да са гадолиний-усилени.

В предишните версии на критериите се чакаше появата на нова болестна активност, а сега с презумпцията, че когато има гадолиний-усилена активност и други неусилени лезии, то неусилените лезии са с давност някъде в миналото, а усилените се развиват понастоящем - се определя дисеминацията с времето.

Ревизираните критерии постановяват още, че първична-прогресивна МС може да бъде диагностицирана при лица, отговарящи на следните критерии: 1 година прогресия на заболяването + поне 2 от следните три критерия: дисеминация в мозъка (базирана поне на 1 Т2-лезия в перивентрикуларния, юкстакортикалния или инфратенориалните региони; дисеминация в гръбначния мозък (базирана на поне 2 Т2-лезии); или позитивни находки от гръбначномозъчната течност.

Тези критерии трябва да се прилагат при лица с клинично изолиран синдром, насочващ към МС, или при пациенти със симптоми, отговарящи на възпалително демиелинизиращо заболяване на централната нервна система.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator