Начало
НачалоБременност и ражданеСерклажът предотвратява преждевременното раждане при рискова бременност
Серклажът предотвратява преждевременното раждане при рискова бременност 09 март 2011

При жените с едноплодна бременност с къса шийка и повишен риск от преждевременно раждане, серклажът значително намалява този риск, както и перинаралната заболеваемост и смъртност, сочи мета-анализ.

Според мета-анализа, честотата на раждане преди 35-а седмица била 28.4% след серклаж и 41% без серклаж (относителен риск 0.70). Относителният риск за перинатална заболеваемост и смърт бил 15.6% срещу 24.8% съотв.

Авторите предлагат и някои препоръки, базиращи се на данни от най-голямото включено проучване. Жените с предишно спонтанно преждевременно раждане и едноплоднна бременност трябва да бъдат скринирани от 16 седмица на всеки 2 седмици 23 6/7 седмица, освен ако цервикалната дължина е 25-29 мм, когато се препоръчва ежеседмично скриниране. Ако се достигне до дължина <25 мм, трябва да се обсъдят рисковете и ползите при евентуален серклаж.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator