Начало
НачалоНашето здравеМарихуаната може да причини психотични симптоми
Марихуаната може да причини психотични симптоми 02 март 2011

Пушенето на марихуана в тийнейджърска и ранна зряла възраст може да предизвика психотични симптоми, а продължителна употреба повишава риска от психотично заболяване в по-късните етапи от живота, сочи проучване.

Младите хора трябва да бъдат много внимателни, когато става въпрос за употреба на канабис; честата и продължителна употреба е особено вредна за умственото здраве, отбелязва Rebecca Kuepper, докторант от Maastricht University (Холандия).

Има индикации, според които хората, започнали употреба на канабис преди 16-годишна възраст, имат повишен риск да станат хронични потребители на наркотика.

Холандският екип проследил 1923 лица на възраст между 14 и 24 години без история на психотични симптоми и употреба на канабис. Пушилите по време на проучването имали 2 пъти повишен риск от психотични симптоми. Честотата на тези симптоми в период 0-3.5 година била 31% при пушилите канабис срещу 20% при непушачите. Съответните проценти били 14% и 8% между 3.5 и 8.4-та година.

Била установена и тенденция към по-голяма продължителност на симптомите при лицата, продължаващи употребата на канабис, спрямо тези, прекратили вредния навик.

Резултатите на това проучване са биологично основани, смятат д-р Hall и д-р Louisa Degenhardt в коментар към статията. Те цитират двойно-слепи провокативни проучвания, при които интравенозното приложение на тетрахидроканабинол води до появата на позитивни и негативни психотични симптоми в дозов маниер при здрави доброволци и лица с шизофрения.

Много е вероятно канабисът да провокира шизофрения при лица, които са податливи поради лична или фамилна история на заболяването, се обобщава в коментара.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator