Начало
НачалоНашето здравеЗлоупотребата с дизайнерски дроги излиза извън контрол
Злоупотребата с дизайнерски дроги излиза извън контрол 04 март 2011

Проблемът с т.нар дизайнерски дроги излиза извън контрол в много световни региони, алармират от Международния Борд за Контрол на Наркотиците (МБКН) към ООН.

Една от основните причини за бума на тези наркотични вещества е свободното разпространение на инструкции в Интернет за техния синтез. Характерното за тези вещества е, че са леко модифицирани, така че да се избегнат регулаторните системи и международни забрани.

МБКН призовава за въвеждането на правителствени мерки, предотвратяващи производството, разпространението и злоупотребата с тези субстанции.В някои държави вече са предприети подобни мерки, като е въведен контрол на цели групи структурно сходни вещества.

Цитира се дизайнерската дрога 4-метил-меткатинон, известна още като мефедрон, с която злоупотребяват все повече хора. Мефедрон може да се закупи от Интернет, като веществото има ефекти, сходни с тези на кокаина, амфетамина и MDMA (екстази). През последните години във Великобритания и останалите европейски държави са докладвани редица смъртни случаи, следствие на употребата на веществото.

Към настоящия момент мефедронът е сериозен проблем в Европа, Северна Америка, Югоизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия, сочи още докладът на МБКН. В Европа се разпространяват още 15 дизайнерски катинони. В Япония 51 вещества са подложени на мониторинг и контрол.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator