Начало
НачалоНашето здравеМобилните телефони повлияват глюкозния метаболизъм в мозъка
Мобилните телефони повлияват глюкозния метаболизъм в мозъка 23 февруари 2011

Употребата на мобилен телефон >50 минути/разговор повлиява глюкозния метаболизъм в областта на мозъка, която е най-близо до антената на апарата, сочи проучване.

С помощта на позитрон-емисионна томография лекари от National Institute on Drug Abuse (САЩ) проследили метаболизма на мозъка по време на разговор с мобилен телефон. Цялостният метаболизъм на мозъка не бил повлиян, но все пак било отчетено повишение в орбитофронталната кора и слепоочните региони на мозъка, които са в най-близък досег с телефонната антена.

Фиг. 1. Области, подложени на най-голямо облъчване (ляво); области, при които се наблюдава повишение на глюкозния метаболизъм по време на разговор (дясно).

Клиничното значение на този феномен все още не е ясно. От една страна това повлияване би могло да се окаже с терапевтичен ефект, но може да се касае за точно обратното.

Авторите все пак препоръчват употребата на устройства "свободни ръце" или високоговорител по време на разговор с цел предотвратяване на непосредствен контакт с мобилния телефон. Предишни изследвания сочат, че при разстояние между главата и телефона от >30 см вероятността за каквито и да било ефекти на електромагнитното излъчване върху мозъка е малка.

Особено внимание трябва да се обърне на децата и младежите, тъй като при тях невроналната тъкан все още търпи развитие. Това е и популация, при която експозицията на излъчвания от мобилни телефони е особено висока.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator