Начало
НачалоЕстетична медицинаСтрес-блокиращ препарат възстановява космения растеж при мишки
Стрес-блокиращ препарат възстановява космения растеж при мишки

Блокирай стрес-свързан хормон, американски учени са успели да възстановят космения растеж при мутантни мишки, произвеждащи свръхколичества от хормона.

Ефект бил наблюдаван при 100% от мишките, като се наблюдавало пълно възстановяване на изгубената космена маса. Според авторите, тези резултати биха могли да се използват в изследванията върху косопада при хора, особено при лицата, чийто косопад се дължи на стрес и стареене.

В настоящия експеримент мишките били генно модифицирани за свръхпродукция на кортикотропин-освобождаващ фактор (КОФ). Мишките били подложени на хроничен стрес, като било наблюдавано посивяване и опадане на косъма.

Мишките били инжектирани със стрес-блокиращо вещество - астресин В, което блокира действието на КОФ. След три месеца третираните мишки били неразличими от контролните животни, които не били генетично модифицирани. Ефектът имал продължителност около 4 месеца - относително дълъг период, имайки предвид средната продължителност на живота на мишката.

Астресин B бил тестван и при по-млади мутантни мишки, които не били загубили все още космената си покривка. Било установено, че препаратът предпазва от опадане на космите.

Към настоящия момент астресин В е тестван само при мишки, генетично модифицирани да произвеждат големи количества от КОФ и не е ясно дали би имал ефект при хора.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator