Начало
НачалоБременност и ражданеВагиналното раждане при близнаци е свързано с по-ниска заболеваемост
Вагиналното раждане при близнаци е свързано с по-ниска заболеваемост 18 февруари 2011

Близнаците имат по-ниска заболеваемост при провеждане на вагинално раждане, сочи проучване, публикувано в BJOG. Независимо от начина на раждане, първият близнак има по-нисък от усложнения спрямо втория.

Лекари от San Giacomo Hospital (Италия) провели системен обзор и мета-анализ на 18 проучвания, 12 от които докладвали за неонаталните резултати и при двата близнака.

Неонаталната заболеваемост била по-ниска при първородения близнак (3.0% срещу 4.6%). Аналогични били резултатите и относно смъртността - 0.35% срещу 0.6%.

При първия близнак неонаталната морбидност била по-ниска при прилагането на вагинално раждане спрямо провеждането на цезарово сечение - 1.1% срещу 2.1%.

При първоначално вагинално раждане на първия близнак и проведено цезарово сечение за изваждане на втория близнак, морбидността била значително по-висока при вторите близнак (19.8%). Същото важало и при вагинално раждане / цезарово сечение и за двата близнака - съотв. 9% и 7.2%.

При липсата на допълнителни дефинитивни данни, настоящият систематичен анализ сочи, че при бременности с близнаци трябва да се предпочете вагинално раждане.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator