Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесРазтягащите упражнения преди бягане не повлияват риска от травма
Разтягащите упражнения преди бягане не повлияват риска от травма

Упражненията за разтягане преди бягане не повлияват риска от последваща травма по време на тренировката, докладват лекари на тазгодишната среща на Американската Академия по Ортопедична Хирургия.

В проведено проучване авторите установили, че този вид упражнения нито предотвратяват, нито покачват риска от травма спрямо непровеждането на такива.

Съществуват големи противоречия в тази област, обяснява д-р Daniel Pereles от George Washington University. Някои експерти препоръчват задължителни стречинг упражнения преди бягане, докато други смятат, че последните нямат смисъл. Повечето проучвания на тази тема представляват екстраполации на резултати от гимнастици, борци, футболисти и други практикуващи предимно спринт атлети.

В настоящото проучване д-р Pereles и колеги рандомизирали 2729 доброволци, набрани онлайн. Всички били на възраст >13 години и занимаващи се активно с бягане - поне 10 мили на седмица.

Участниците в стречинг групата провеждали упражнения за разтягане на квадрицепса, мускулите на задната част на бедрото, прасеца (трицепс суре) и Ахиловото сухожилие в продължение на 3-5 мин. всеки път преди бягане. Участниците във втората група започвали бягането без подобна загрявка.

Честотата на травма била 16% и в двете групи. Най-значителните рискови фактори включвали история за хронично увреждане, скорошна травма през последните 4 месеца и по-висок индекс на телесната маса.

Освен това било установено, че започването или спирането на стречинг режим преди бягане е по-опасно, отколкото запазването на досегашния начин на подготовка.

Извършващите стречинг упражнения, които били рандомизирани към нестречинг групата, имали 40% повишен риск от увреждане. Аналогично, непровеждащите упражнения за разтегливост, рандомизирани към стречинг групата, имали 30% повишен риск от травма.

Най-честите докладвани травми били в областта на стъпалото, коляното и глезена.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator