Начало
НачалоНашето здравеАкохолът - по-смъртоносен от HIV/СПИН, туберколозата и насилието
Акохолът - по-смъртоносен от HIV/СПИН, туберколозата и насилието 14 февруари 2011

Алкохолът причинява около 4% от смъртните случаи в световен мащаб - повече от HIV/СПИН, туберкулозата и насилието, предупреждава Световната Здравна Организация.

Повишаващите се доходи са довели до повишена алкохолна консумация в гъсто населени страни в Африка и Азия като Индия и Южна Африка. Алкохолните запои са сериозен проблем в редица развити страни.

В същия момент регулаторните и контролните мерки срещу алкохола са относително слаби и нископриоритетни за повечето правителства, въпреки че точно алкохолът е причина за голям брой от случаите на ПТП, насилие, заболявания, отсъствие от работа, семейни проблем.

Около 2.5 млн души всяка година умират следствие на алкохол-свързани причини, обяснява СЗО. Злоупотребата с алкохол е особено фатална в по-младите възрастови групи, като алкохолът е водещ рисков фактор за смърт сред мъжете на възраст между 15 и 59 години, се посочва още в доклада.

11% от употребяващите алкохол имат ежеседмични епизоди на запой, като мъжете са повече от жените в съотношение 4:1.Алкохолът е причинен фактор за 60 вида заболявания и увреждания. Наскоро се установи, че спиртните напитки повишават риска от рак на гърдата.

Алкохолната консумация варира значително - тя е голяма в развитите страни и най-ниска в Северна и Субсахарска Африка, Южна Азия, където преобладават мюсюлмански популации.

Във Франция и други европейски страни с високо ниво на алкохолна консумация, тежките епизодични запои са сравнително редки. Жителите на тези страни са по-скоро леки до умерени консуматори.

Един от най-ефективните начини за ограничаване на алкохолната консумация сред младите хора е вдигането на свързаните такси, поставяне на възрастови ограничени за закупуване и консумация на алкохол.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator