Начало
НачалоНашето здравеЗамърсяването на въздуха утежнява слънчевите увреждания на кожата
Замърсяването на въздуха утежнява слънчевите увреждания на кожата 15 февруари 2011

Излагането на замърсители, характерни за урбанизираните райони, може да утежни слънчевите увреждания на кожата, сочат предварителни данни от проучване. Екстремните метеорологични условия и тютюнопушенето имат същия ефект.

Michelle Garay от Johnson & Johnson Consumer Companies представиха своето откритие на годишната среща на Американската Академия по дерматология.

Добре е известно, че многократните излагания на ултравиолетова радиация от слънцето или солариуми, може да причини бръчки и други увреждания на кожата, дори рак. Целта на настоящото проучване била де се установи дали експозицията на замърсяване и други фактори на външната среда (напр. екстремни температури) допълнително агравира увредата от УВ лъчите.

Изследователите поставили кожни клетки в отделения, имитиращи различни условия на околната среда:

- УВ радиация
- УВ радиация + тютюнев дим
- УВ радиация + топлина достигаща 40 градуса по Целзий
- УВ радиация + температури под 0 градуса по Целзий
- УВ радиация + силен вятър
- УВ радиация + озон

След това, авторите измерили нивата на вещества, свързани с преждевременното стареене на кожата поради слънчево увреждане.Нивата на всички тези вещества били по-високи в кожните клетки, поставени в отделения с втори стресор.

Американската Академия по Дерматология съветва вземането на допълнителни предпазни мерки около вода, сняг и пясък, тъй като последните отразяват увреждащите слънчеви лъчи. Може да се окаже, че и живеещите в замърсени райони трябва да използват слънчева протекция, но тази хипотеза трябва да бъде тествана, обяснява бившият президент на ААД - Darrell S. Rigel от New York University Medical Center.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator