Начало
НачалоНашето здравеТвърде късият или дълъг сън е свързан с повишен риск от сърдечносъдово заболяване
Твърде късият или дълъг сън е свързан с повишен риск от сърдечносъдово заболяване 10 февруари 2011

Както късият, така и дългият сън са предиктори или маркери за сърдечносъдово заболяване, сочи нов обзор, публикуван в European Heart Journal.

Обзорът включвал 15 проспективни проучвания и 474 684 участници. Късият сън (<7 часа на нощ) бил свързан с 48% повишен риск от коронарна болест на сърцето и 15% повишен риск от инсулт. Аналогично, дългият сън (>8 часа/нощ) също бил свързан с повишен риск от развитие или смърт, следствие на коронарна болест на сърцето или инсулт - съответно с 38% и 65%.

Механизмите, които стоят зад получените резултати, все още не са изяснени. Късият сън е свързан с промени в циркулиращите нива на лептин и грелин, които от своя страна повишават апетита, калорийния прием, намаляват енергийния разход и улесняват развитието на затлъстяване и нарушен глюкозен толеранс. Последните пък повишават сърдечносъдовия риск. Най-вероятно повишената кортизолова секреция и променения соматотропинов метаболизъм също играят роля. Късият сън е свързан също и с развитие на нискостепенно възпаление, което играе роля не само при сърдечносъдовите заболявания, но и в развитието на рак.

Дългият сън от своя страна най-вероятно е маркер на съпътстващо заболяване. Депресивните симптоми, ниският социоикономически статус, безразботицата и ниската степен на физическа активност и недиагностицираните заболявания са свързани с наличието на дълъг сън и повишен риск от морбидност и морталитет.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator