Начало
НачалоНашето здравеКофеинът намалява риска от диабет тип 2 при жени в менопауза
Кофеинът намалява риска от диабет тип 2 при жени в менопауза 08 февруари 2011

Повишената консумация на кофеинoво кафе е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2 при жени в постменопаузна възраст, сочи проучване, като авторите му предполагат възможна връзка със секс-хормон-свързващия глобулин (SHBG).

Кофеинът повишава глюкозния толеранс, активирайки енергийния метаболизъм и повишавайки инсулиновата чувствителност и бета-клетъчната функция. Предишни изследвания свързват консумацията на кафе с нивата на половите хормони и SHBG, като има данни че последните може би играят роля в развитието на диабет тип 2.

В настоящото проучване били включени жени от Women's Health Study, проследени за период от средно 10 години. 359 постменопаузни жени с новодиагностициран диабет тип 2 били сравнени с 359 контролни жени.

Била установена положителна връзка между приема на кофеин и SHBG, но липса на така с половите хормони. При жените, консумиращи поне 4 чаши кофеиново кафе на ден, било отчетено 53% понижение на риска от диабет тип 2.

SHBG повлиява различно половите хормони - свързва се с андрогените с голям, а с естрогените - с малък афинитет. SHBG рецептори могат да се открият в редица клетки, като се смята, че протеинът играе важна роля в стероидната сигнализираща система.

Няколко компонента на кафето, като кофеин, кафестол и кахвеол, могат да повлияят активността на чернодробните ензими, което от своя страна повлиява синтезата и метаболизма на SHBG в черния дроб.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator