Начало
НачалоНашето здравеИзлагането на слънце намалява риска от множествена склероза
Излагането на слънце намалява риска от множествена склероза 09 февруари 2011

Ново проучване затвърждава заподозряната връзка между нивата на слънчево излагане и риска от множествена склероза. Австралийски лекари докладват, че честите слънчеви бани и високите нива на витамин D намаляват риска от демиелинизация в централната нервна система.

Според проучването слънчевата експозиция и нивата на витамин D са независимо свързани с риска от първи демиелинизиращ инцидент (ПДИ). Всеки 1000 kJ/m2 слънчева експозиция от 6-годишна възраст нататък били свързани с 30% понижение на риска от ПДИ. За витамин D - всеки 10 nmol/l серумен 25-хидроксивитамин D били свързани със 7% понижение на риска то ПДИ.

Нежната кожа с висок брой невуси била свързана с повишен ПДИ риск.

Как УВ светлината и витамин D повлияват честотата на множаествена склероза? Според авторите, и двете независимо стимулират Т-регулаторните клетки и секрецията на интерлевкин-10, намаляват провъзпалителния цитокин интерлевкин-17 и инхибират Тh-1 имунната функция. Това представляват възможните биологични механизми, отговорни за понижения риск от МС.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator