Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесУмереното физическо натоварване подобрява паметта при възрастни лица
Умереното физическо натоварване подобрява паметта при възрастни лица

Аеробните упражнения по 40 минути 3 пъти седмично повишават обема на хипокампуса и подобряват паметта на лицата в напреднала възраст, докладват лекари в Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Според статията, проучването доказва, че човешкият мозък може да се моделира дори и в напреднала възраст, което дава възможност за провеждане на редица интервенции, които да предотвратят, забавят или дори реверсират атрофията на мозъка. Друг важен извод на това проучване е, че никога не е късно да се започне провеждането на физически упражнения.

Проучването включвало 120 лица на възраст между 60 и 80 години с заседнал начин на живот. Участниците били разделени в две групи - активна и контролна.

На месеци 0, 6 и 12 били проведени магнитно-резонансни образни изследвания на всички лица.

В края на първата година, при активната група се наблюдавало увеличение в обема на левия хипокампус с 2.12%, а на левия с 1.97%; при контролната група бил отчетен спад съотв. с 1.40% и 1.43%. При активната група било установено и значително подобрение на паметта и свързания с нея мозъчен невротрофен фактор - малка молекула, участваща в ученето и запаметяването.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator