Начало
НачалоСексуално здравеДислипидемията е честа при жените с поликистоза на яйчниците
Дислипидемията е честа при жените с поликистоза на яйчниците 31 януари 2011

Жените с поликистоза на яйчниците имат повишени нива на LDL- и не-HDL-холестерола, както и отклонения в триглицеридните и HDL-C нива, сочи мета-анализ.

Авторите на мета-анализа съветват всички жени с това заболяване да бъдат скринирани за дислипидемия с цел по-добра сърдечно-съдова превенция.

Лекари от Университета в Палермо провели мета-анализ на 24 проучвания, сравняващи липидните нива на жени с и без поликистозен яйчников синдром. Очаквано, при жените с този синдром нивата на триглицеридите били с почти 0.30 mmol/l по-високи, а тези на HDL-холестерола - с 0.16 mmol/l по-високи.

При жените с поликистоза били отчетени и повишени нива на LDL- и не-HDL-холестерола - съотв с 0.31 mmol/l и 0.49 mmol/l.

Италианските лекари посочват, че атеросклеротичните процеси започват в ранните етапи на живота и ето защо при жените с поликистозни яйчници трябва да се обърне навременно внимание на липидния профил.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator