Начало
НачалоЕстетична медицинаГръдните импланти - свързани с рядък вид рак
Гръдните импланти - свързани с рядък вид рак

Пациентите с гръдни импланти, съдържащи силикон и водносолеви разтвор, имат много нисък, но значително повишен риск от едроклетъчен анапластичен лимфом (ЕАЛ), съобщава в комюнике Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Докато агенцията продължава да разследва възможната връзка между ЕАЛ и гръдните импланти, първата съветва клиницистите да имат предвид възможността за развитие на рак при тези пациенти, особено при тези с късно натрупване на течност около импланта, известно още като персистиращ периимплантен сером.

ЕАЛ е много рядък неходжкинов лимфом, който може да се наблюдава във всяка част на тялото; честотата му в САЩ е около 1/500 000 жени годишно. ЕАЛ на гърдата е още по-рядък - 3/100 000 000 жени без импланти. При жените с гръдни импланти процесът се развива в фиброзната скарификационна тъкан, заобикаляща импланта, като не се касае за рак на гърдата per se.

Терапевтичните опции включват химио- и лъчетерапия, хирургична интервенция. Данните сочат, че ЕАЛ, свързан с гръдните импланти не е толкова агресивен и понякога преминава само след премахване на импланта, капсулата и образувалата се течност.

От 31 публикувани случаи на ЕАЛ, при 24 се касаело за силиконови импланти, а при 7 - импланти, изпълнение със солеви разтвор. Средният период между имплантирането и диагнозата бил 8 години. При повечето жени поводът за търсене на лекарска помощ бил появата на свързани с импланта симптоми като болка, опипваща се маса (бучка), подуване и асиметрия, появили се след зарастване на хирургичните места.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator