Начало
НачалоЗдравни новиниЛечението на рефлукса подобрява средния отит и слуха при деца
Лечението на рефлукса подобрява средния отит и слуха при деца 25 януари 2011

Лечението на гастоезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) при кърмачета и малки деца, страдащи от рефлукс и среден отит, може значително да подобри отита и загубата на слуха, сочи проучване.

Д-р Goldstein и колеги от State University of New York изследвали деца с ГЕРБ и среден отит с излив, остър среден отит или двата типа. Редица изследвания сочат връзка между проблемите със средното ухо и гастроезофагеалния рефлукс - най-вече фактът, че пепсин е бил откриван в премахната от средното ухо на млади пациенти течност.

Били включени 47 пациенти на възраст между 6 месеца и 7 години (средно 18.5 месеца). Родителите и грижещите се лица били инструктирани да провеждат редица антирефлуксни мероприятия - повдигане на главата в леглото, избягването на кисели и мазни храни. На децата били предписани 15 мг lansoprazole сутрин и в зависимост от възрастта - ranitidine (4 mg/kg/ден) или nizatidine (5 mg/kg/ден) преди сън.

На първата визита оценката по Otitis Media 6-Item quality of life survey се покачила с 1.6 точки, което означава голяма клинична промяна, а на втората визита средното подобрение била със средно 1.5 точки. Били отчетени и значително подобрения в ГЕРБ.

Изследващият клиницист установил клинично подобрение на средния отит при 28 от 37-те деца, явили се на втората визита, и при 6 от 10-те деца, явили се на третата визита.

Било отчетено и понижение в прага на чуваемост на човешка реч с 9.4 децибела на визита 2 и 10.0 децибела на визита 3.

Авторите обобщават, че намаляването на гастроезофагеалния рефлукс може би играе роля в превенцията на среден отит.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator