Начало
НачалоБременност и ражданеАнтиоксиданти срещу проблемно забременяване
Антиоксиданти срещу проблемно забременяване 19 януари 2011

Приемът на антиоксиданти от мъжа може да помогне на някои двойки, изпитващи затруднения при постигане на успешно забременяване, сочи обзор, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews.

Един на всеки 20 мъже страда от субфертилитет, като в голяма част от случаите (между 30% и 80%) проблемът се дължи на увреждане на сперматозоидите от реактивни кислородни радикали. Ето защо може да се предположи, е антиоксдантите биха били от полза.

Лекари от University of Auckland (Нова Зеландия) анализирали 34 рандомизирани контролирани проучвания, включващи 2876 двойки на възраст между 20 и 52 години. Всички двойки имали проблеми с постигането на успешно забременяване в рамките на 1-годишен период редовни полови контакти и затова изпробвали различни асистирани репродуктивни подходи.

Като антиоксиданти били тествани витамин Е, L-карнитин, цинк и магнезий.

При 3 проучвания, докладващи броя на живи раждания, и 15, докладващи броя на успешните бременности, било установено, че антиоксидантите имат положително влияние:

- 20 живи раждания (18 - свързани с употребата на орални антиоксиданти от мъжете, 2 - в контролната група) сред 214 двойки
- статистически значимо покачване на живите раждания при употреба на антиоксиданти - odds ratio 4.85, спрямо контролните групи.
- 96 бременности (82, свързани с употребата на антиоксиданти, 14 в контролната група) при 964 двойки
- статистически значимо покачване на постигнатата бременност при употреба на антиоксиданти - odds ratio 4.18.

Авторите обобщават, че приемът на антиоксиданти трябва основна част от асистираните програми за репродукция, като начин за повишаване на шанса за успешно зачеване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator