Начало
НачалоНашето здравеВисоките дози омега-3 мастни киселини понижават триглициредите
Високите дози омега-3 мастни киселини понижават триглициредите 10 януари 2011

Омега-3 мастните киселини, приемани в дози над препоръчителните, понижават триглицеридните нива при лица с умерена хипертриглицеридемия, се посочва в статия, публикувана в American Journal of Clinical Nutrition.

Лекари от Щатския университет на Пенсилвания сравнили ефектите на по-ниска доза омега-3 мастни киселини (850 mg EPA+DHA дневно, както се препоръчва за вторична превенция на коронарна болест на сърцето) с по-висока такава (3400 mg EPA+DHA дневно).

По-ниската доза не била свързана с повлияване на триглицеридните нива, докато по-високата довела до спад на триглицеридите с 27% спрямо плацебо. Нито една от двете дози не повлияла стойностите на общия холестерол, LDL- и HDL-холестерола. Ефект нямало и върху глюкозата, инсулина, възпалителните маркери и експресията на възпалителни гени в изолирани от периферната кръв мононуклеарни клетки. Ендотелната функция също останала непроменена.

Авторите отчели тенденция за повишение на LDL-холестерола като функция на триглицеридната редукация. Това най-вероятно означава, че лицата с най-големи редукции на триглицеридите имат повишен размер (но не и брой) на LDL-частиците. Това откритие подкрепя някои притеснения, според които рибеното масло повишава LDL-холестерола.

Все пак американците не смятат, че резултатите на това проучване отхвърлят дългосрочните ползи от приема на омега-3 мастни киселини върху голям брой от изброените по-горе параметри. "Наблюденията в краткосрочни проучвания не винаги се припокриват с тези на епидемиологичните", обяснява екипът. Поради сложната роля, които тези киселини играят във физиологията на човека (например при възпаление или физически стрес), прави провеждането на контролирани проучвания доста трудно.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator