Начало
НачалоСексуално здравеОбрязването намалява риска от HPV инфекция у жената
Обрязването намалява риска от HPV инфекция у жената 07 януари 2011

Обрязването на мъжете може би предпазва техните женски партньори от инфекция с високорискови щамове на човешкия папиломавирус (HPV), сочат резултатите на две рандомизирани контролирани проучвания, проведени в Уганда.

Редица предишни изследвания свързват мъжкото обрязване с понижен риск от HPV инфекция у мъжа и понижен риск от цервикална неоплазия при жените-партньорки на тези мъже. В настоящото проучване HIV-негативни мъже били рандомизирани на незабавно обрязване или обрязване след 24 месеца (контролна група).

24 месеца след интервенцията авторите установили значителна 28% редукция на риска от високорискова HPV инфекция у жените-партньорки на обрязаните мъже. Партньорките на тези мъже, позитивни за високорискови HPV генотипове, имали повишен шанс за клирънс на инфекцията.

Авторите смятат, че намаленото количество HPV в пениса след обрязване може би обяснява защо обрязването спомага за предотвратяване на HPV-инфекцията у жената.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator