Начало
НачалоЕстетична медицинаГенетичен дефект e свързан с оплешивяването
Генетичен дефект e свързан с оплешивяването

Генетичен дефект в развитието на космените фоликулни клетки може би играе важна роля при мъжкия тип оплешивяване, сочи проучване, което може да даде насоки към разработването на нов подход за лечение на това състояние.

Според проучването, се касае за дефект при превръщането на фоликулните стволови клетки в прогениторни. Този дефект може би подлежащата причина за наблюдаваната андрогенна алопеция (АП), която е честа форма на косопад - както при мъжете, така и при жените.

Стволовите клетки са първото стъпало в клетъчния свят и базата за по-нататъшна диференциация; прогениторните клетки представляват следващия етап в тази специализация.

Изследвания сочат, че мъжкият тип оплешивяване е свързан със значително намаляване на размера на космения фоликул, като този феномен може да се дължи на загуба на стволови или прогениторни клетки, необходими за нормалното развитие.

Лекари от University of Pennsylvania School of Medicine сравнили проби от скалпа на плешиви и неплешиви мъже. Било установено, че във фоликулите на лицата с алопеция се наблюдават значително по-малко прогенеторни клетки. Според учените, може би става въпрос за генетичен дефект, който блокира преминаването стволова -> прогенеторна клетка. Ако и бъдещи проучвания потвърдят тази хипотеза, то откритието би могло да се използва за разработката на нови подходи за лечение на мъжкия косопад.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator