Начало
НачалоНашето здравеЗатлъстяването е свързано с понижени нива на витамин D?
Затлъстяването е свързано с понижени нива на витамин D? 27 декември 2010

Ново изследване сочи, че затлъстяването е свързано с понижени нива на витамин D, което може би отчасти обяснява защо лицата с наднормено тегло и затлъстяване имат повишен риск от голям брой заболявания.

Според проучването при тези лица организмът има понижена способност за превръщане на витамин D в хормонално активната му форма - 1,25(OH)2D.

Авторите смятат, че установената връзка има логика, тъй като витаминът е мастно разтворим. Голяма част от витамин D, който се продуцира в кожата или се приема с храната, се разпределя в мастната тъкан. Ето затова лицата със затлъстяване, които приемат еквивалентни на хората с нормално тегло количества от витамин, имат по-ниски серумни нива на 1,25(OH)2D.

От дълго време се знае, че калцият и витамин D играят основна роля в здравето на костната тъкан, но през последните години се натрупват сведения, които свързват витамина с голям брой заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Най-вероятно неслучайно, затлъстяването е известен рисков фактор за голям брой от тези болести, обяснява д-р Зоя Лагунова от Rikshospitalet-Radiumhospitalet Medical Center.

Екипът на д-р Лагунова обобщава, че лицата със затлъстяване се нуждаят от повече витамин D с храната или по-голяма експозиция на слънце спрямо по-слабите хора.

Според д-р Clifford J. Rosen от Maine Medical Center Research Institute, не е ясно дали приемането на високи дози витамин D чрез добавки е полезно, дори безопасно, независимо от телесната маса на пациента. Изследване, където Rosen е един от участващите експерти, сочи, че по-голяма част от хората приемат достатъчни количества витамин D без да се приемат допълнителни добавки. В това изследване не било установено лицата със затлъстяване да имат нужда от допълнително витамин D за поддръжка на адекватни нива.

Трябва да се отбележи, че приемът на над 4000 IU (международни единици) витамин D на ден повишава риска от нежелани ефекти върху организма, допълва д-р Rosen.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator