Начало
НачалоБременност и ражданеМайките, приемащи фолиева киселина и желязо, имат по-умни деца
Майките, приемащи фолиева киселина и желязо, имат по-умни деца 28 декември 2010

Американски лекари докладват проучване сред непалски жени, което сочи, че приемът на фолиева киселина и желязо по време на бременност е свързано с раждането на по-умни и организирани деца с по-добри фини моторни функции.

Според американците, осигуряването на основни грижи на бременните жени би могло да окаже голям ефект върху бъдещето на децата, живеещи в бедни райони, където железният дефицит е често срещан. Желязото играе основна роля в развитието на централната нервна система.

Д-р Parul Christian и колеги от Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health изследвали 676 деца в ученическа възраст, чиито майки са участвали в клинично проучване с хранителни добавки по време на бременността си.

Екипът на д-р Christian установил значително влияние на суплементацията с желязо и фолиева киселина върху интелектуалното ниво и моторни функции на детето.

Данни на Световната здравна организация сочат, че в развиващите се страни всяка втора жена е анемична, както и 40% от децата в предучлищна възраст. Проучването е публикувано в Journal of the American Medical Association и е спонсорирано от Националния Здравен Институт на САЩ и от благотворителната фондация на Бил и Мелинда Гейтс.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator