Начало
НачалоБременност и ражданеПо-едрите майки раждат по-големи бебета
По-едрите майки раждат по-големи бебета 20 декември 2010

Нарастващият индекс на телесната маса сред майките е причина за по-голямата честота на макрозомия сред бебетата през последните десетилетия, докладват китайски лекари в BJOG.

Честотата на големи за гестационната си възраст и макрозомични бебета в развитите страни все повече се увеличава през последните две десетилетия, обяснява китайският екип.

Д-р Yashuang Zhao и колеги от Harbin Medical University анализирали тенденциите в честотата на макрозомия в китайския град Harbin между 2001 и 2005 г. Тяхната цел била да се идентифицират факторите, повлияващи тази честота.

Честотата на макрозомия нараснала от 8.31% през 2001 на 10.5% през 2005, а честотата на раждане на бебе с маса >4500 г - от 1.38% на 1.89% за същия период от време.

Тази тенденция е много тревожна, тъй като макрозомията е свързана с повишен риск от раменна дистокия, увреждане на брахиалния плексус, скелетни увреждания и перинатална смъртност. Съществуват и дългосрочни рискове от затлъстяване и евентуално злокачествени заболявания.

Анализът установил следните фактори, свързани с повишен риск от макрозомия:
- предродилен индекс на телесната маса >30 кг/м2
- предродилен индекс на телесната маса между 25 и 29.9 кг/м2
- височина на майката > 165 см
- гестационна възраст между 40 и 41.9 седмици
- майчина възраст >30 години
- хипертония при майката

Като най-силен фактор китайските лекари посочват майчиното затлъстяване и препоръчват поддържане на нормална телесна маса сред жените в детеродна възраст и правилното и контролирано наддаване на тегло сред бременните жени.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator