Начало
НачалоНашето здравеХемороиди - причини, симптоми, профилактика и лечение
Хемороиди - причини, симптоми, профилактика и лечение 14 декември 2010

Хемороидите у човека формират мост от гъбести телца от разширени кръвоносни съдове на прехода между артериалните и венозни съдове. Разположени са под лигавицата на долния край на дебелото черво около вътрешния анален отвор, който служи за прецизно затваряне на ануса.

Хемороидалните гъбести телца заедно с аналния пръстеновиден мускул (сфинктер) стягат ануса и предотвратяват излизане на твърди изпражнения, а гъбестото тяло изтичане на течности и газове. Чрез увеличаване на кръвния приток (налягане) и задържка на оттичането (компресия на отводящите вени чрез свиване на мускулите на сфинктера) се създава хидравлична възглавница. Тeзи гъбести телца от кръвоносни съдове се наричат хемороидален сплит.

 Повишеното налягане в кръвоносните съдове на хемороидалния сплит често е свързано с възпаление на околноте тъкани. Поради повърхностно възпаление, увеличаване на тъканта, в резултат на увеличени размери на съставляващите я клетки(тъканна хипертрофия), унищожавене на закрепването и изместването на хемороидите навън се формира картината на хемороидалното страдание с поява на съответните болестни симптоми.

Типичен симптом е кървене (алено червена кръв в изпражненията) в края на изхожданията. Самите мостове, от гъбести телца от кръвоносни съдове, от своя страна рядко се пркъсват и тогава от артерията в същото време може да изтиче кръв в застрашителни количества и със значителен спад на хемоглобина. Други симптоми на това страдание са чувството на тежест, сърбеж, парене, болка и силно раздазнение на кожата в участъка около ануса.

В зависимост от тежестта хемороидалното страдание се класифицира в четири стадия. В зависимост от стадия се определя и лечението:

I. Стадий: Външно хемороидите все още не се виждат и не се опипват. Съдовото струпване е вече набъбнало, но не се подават навън(пролапс) през аналния пръстен. Възлите са леко издадени, но след кратък период се прибират спонтанно обратно.

II. Стадий: Хемороидалните възли се изплъзват навън по време на изхождане, но се прибират спонтанно обратно.

III. Стадий: Един или повече от хемороидалните възли могат да се подадат извън ануса при напъване като, обаче, вече не могат да се приберат спонтанно обратно, а трябва да се притиснат(репонират) с ръка. Прибирането с ръка е все още възможно, но в този стадий може да се стигне до прищипване и кръвоизлив.

IV. Стадий: Съответства на пролапс на възлите навън през ануса. Невъзможно е да бъдат репонирани обратно. Към силната болка и парене се добавят и възпаления на аналната лигавица.

Честа причина за хемороидалното страдание е консумацията на бедна на фибри храна, която заедно с липсата на двигателна активност води до запек. Той причинява дълги и упорити напъвания, което увеличава, както налягането в кръвоносните съдове на правото черво(ректум), така и размерите на гъбестите телца от кръвоносни съдове. Постоянното напрежение в крайна сметка води до образуване на оточни възли в ректума и ануса.

Други съдействащи фактори за уголемяване на хемороидите могат да бъдат:

• Вродената слабост на съединителната тъкан, която е причина за отпускане на мускулатурата на сфинктера
• Заседналият начин на живот
• Наднорменото тегло
• Бременност

От хемороиди се старда по-често в напреднала възраст, защото тогава еластичността на тъканите намалява и съдовете се пълнят с повече кръв. Нормалният обратен кръвоток е понижен. По този начин се улеснява образуването на съдови възли.

Лечение
Доставката на достатъчно груби фибри с храната регулира изхожданията и не позволява появата на запек. Тази лечебна мярка се прилага само в началото и цели премахване на симтомите, но не и на самите хемороиди. Хигиена в аналната област, прилагането на мехлеми и тампони се използват единствено за подпомагане и облекчаване на симптомите (например сърбеж) причинени от хемороидите, но не и за причинно-следствено лечение на хемороидалното страдание.

Амбулаторни мерки

Специалните методи на лечение в началния и във втория стадий от тежестта на страданието обикновено се прилагат с успех. При неоперативно лечение на хемороидите по принцип не се използва упойка, но ако е необходимо се назначават успокоителни или болкоуспокояващи средства.

При склеротерапия в хемороидите или в околните тъкани се инжектира специален химичен агент, който води до химическо възпаление. Това предизвиква образуването на белези, които свиват и втвърдят хемороидалните възли. Следва откъсване и отделяне на засегнатите кръвоносни съдове. Това е сравнително лека и евтина процедура и най-често се прави в няколко сеанса на интервали от около 2-4 седмици. Инжекциите се понасят добре, без болка, понеже се поставят над аноректалната зона, участък който не е сетивно инервиран.

При целенасоченото лигиране (пристягане) на артерия (хемороидално-артериална лигатура; HAL) първо с ултразвуков апарат се идентифицират тези артерии, които се вливат в хемороидите. Артериите се лигират, като по този начин се ограничава храненето на хипертрофиралата тъкан и тя се свива. Така се спират и кръвоизливи.

Друг амбулаторен метод е извършване на лигатурата с гумено ластиче. Над хемороидалния възел се поставя еластично пръстенче. Притокът на кръв се прекъсва. Хемороидалните възли са пристегнати от нахлузената гумена лента. Няколко дни по-късно обезкървените кръвоносни съдове се свиват, олющват и изпадат при изхождане. Този метод най-често се използва при лечение на хемороиди във втори стадий. Възможно е да възникне нужда от няколко лечебни сеанса, проведени в рамките на няколко седмици.

Оперативно лечение
Провежда се амбулаторно или стационарно в зависимост от тежестта на хемороидалното страдание. Има няколко оперативни метода – „класически“ оперативен или премахване на хемороидите с механичен ушивател. Оперативните методи са малко или много болезнени.Операция се извършва обикновено в садий III и IV. Тя се провежда под обща анестезия или местна упойка, като анестезираната площ е по-голяма. Често местната упойка е достатъчна. Това лечение, по правило, изисква няколко дни престой в болница. Има няколко различни, описани като хемороидектомии(премахване на хемороиди) техники. Възтановяването трае няколко седмици и е болезнено.

Профилактика
Пофилактиктичната диета включва консумация на повече баластни вещества. Тя е особено важна след успешно лечение за предовратяване на ново образуване на хемороиди. Допълнение към начина на хранене е редовната двигателна активност.

Всякакъв вид движение помага да се стимулира дейността на червата и по този начин да се предотврати по-нататъшно образуване на хемороиди. Важно е миенето с хладка вода(използва се биде или с ръчен душ) след изхождане. Друг важен момент за предовратяване на образуването на хемороиди е да се обръща внимание на приема на достатъчно вода през деня(два до три литра минерална вода дневно), за да не стават твърди изпражненията.

Важна е и правилната поза в тоалетната. Свързано с хемороидите е усещането по време на изхождане, че червото не е напълно изпразнено. Това често води до удължаване на времето за изхождане и до пркомерно напъване, което допринася за образуването на хемороиди. Дългото седене в тоалетната (което често е свързано с четене на вестник) трябва да се избягва.

При навременно започнато лечение хемороидите са малък проблем и бързо се овладяват. Ако изчаквате прекалено дълго, лечението на хемороидите може да се окаже досадно и неприятно.

Д-р Христо Алексиев

Konsilliararzt der Facharztklinik Hamburg

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator