Начало
НачалоСексуално здравеОбрязването може би не намалява хомосексуалното предаване на HIV
Обрязването може би не намалява хомосексуалното предаване на HIV 13 декември 2010

Въпреки че обрязването намалява риска на мъжа от инфектиране с HIV чрез хетеросексуален контакт, то предпазващият ефект на процедурата не е така явен при мъжете, правещи секс с мъже, докладват перуански лекари.

Те провели проучване, включващо над 1800 мъже от САЩ и Перу, и установили, че рискът от инфектиране с HIV не се различава значително между обрязаните и необрязаните мъже. В рамките на 18-месечния период на проучването 5% от необрязаните и 4% от обрязаните мъже станали серопозитивни.

Всички участници докладвали извършването на полов акт с други мъже (МСМ) и били особено високорискови, тъй като били носители на херпес симплекс вирус тип 2.

Авторите все пак установили известен протективен ефект на обрязването сред мъжете, играещи главно активната роля в половия акт. Обрязаните мъже, докладвали активна роля по време на последните три полови акта, имали 69% понижен HIV риск.

Взети заедно, тези резултати не сочат протективна полза от обрязването, когато става въпрос за мъж-мъж HIV трансмисия, обобщава перуанският екип. Все пак изследователите смятат, че са необходими по-големи изследвания с по-хетерогенни групи, които окончателно да установят дали все пак обрязването не е от полза при активните МСМ.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator