Начало
НачалоНашето здравеОтказването на цигарите може да подобри настроението
Отказването на цигарите може да подобри настроението 06 декември 2010

Проучване оборва мита, според който спирането на цигарите води до депресивни симптоми, като сочи, че всъщност успешно отказалите се често имат подобрение в настроението си.

Лекари от Brown University изследвали 236 тежки пушачи (изпушващи поне половин кутия на ден), които били включени в рандомизирано проучване, тестващо ефективността на добавянето на кратка алкохолна интервенция в тази за спиране на цигарите. Участниците без клинична депресия получили никотинови лепенки и консултиране и определили дата, след която спират тютюнопушенето.

Авторите измерили депресивните симптоми на седмица -1, седмици 2,8, 16 и 26 след датата на отказване по enter for Epidemiologic Studies–Depression (CES-D) скала.

Само 33 участници успели да постигнат абстиненция за целия период на изследването. Лицата, които постигнали абстиненция през всичките визити, имали най-ниски оценки за депресивни симптоми. Участници, което лавирали между пушене-въздържание-пушене имали най-ниски нива на депресивни симптоми по време на въздържанието. Лицата без никакво въздържание имали постепенно покачване на депресивните симптоми.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator