Начало
НачалоНашето здравеСилното хъркане, трудното заспиване - свързани с риск от метаболитен синдром
Силното хъркане, трудното заспиване - свързани с риск от метаболитен синдром 03 декември 2010

Силното хъркане, наличието на трудности при заспиване и чувството за неободряващ сън след ставане са свързани с развитието на метаболитен синдром в по-късните етапи на живота, сочат резултатите на проучване, публикувано в Sleep.

Това е първото проучване, което сочи, че голям брой често докладвани симптоми, свързани със съня, включително безсъние и свързаните със съня нарушения на дишането, са прогностични за развитието на метаболитен синдром, който от своя страна е ключов рисков фактор за сърдечносъдово заболяване.

Проучването включвало 812 лица без диабет и метаболитен синдром. По време на 3-годишното проследяване, метаболитен синдром бил диагностициран при 14% от участниците. Значителни прогностични фактори за това били:
- трудното заспиване - 81% повишение на риска
- неободрителният сън - 71% повишен риск
- силното хъркане - 2.3 пъти повишен риск

Последващи анализи, отчитащи различни повлияващи фактори, установили, че само силното хъркане и трудното заспиване са значителни рискови фактори за метаболитен синдром.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator