Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесБягането на свръхдълги разстояния може да увреди организма
Бягането на свръхдълги разстояния може да увреди организма

Маратонците, които бягат свръхдълги дистанции, особено за продължителен период от време, губят не само мастна тъкан, но и мускулна маса. Тези лица, често имат намален имунитет, докладват лекари на годишната среща на Северноамериканското радиологично дружество.

Д-р Шутц и колеги изследвали 44 бегачи, участвали в TransEuropeFootRace - състезание, провело се между 19 април и 21 юни 2009 г. Стартът на надпреварата била в южна Италия, а финалът - в Норвегия. Маратонците избягали около 4500 км в продължение на 64 дни.

Използвайки мобилен магнитно-резонансен томограф, авторите изследвали промените в организма в отговор на свръхдългото бягане.

Бегачите изгубили средно 5.4% от общия си телесен обем, като по-голяма част била изгубена през първите 2000 км. Загубата на телесни мазнини била 40% през първата половина от трасето и 50% общо за цялата надпревара.

Изненадващо, въпреки интензивното бягане, участниците загубили средно 7% от общия си мускулен обем на краката. Двама претърпели костни фрактури - в областта на таза и тибията. Всичко това означава, обясняват изследователите, че това количество физическа активност е прекомерно натоварващо за тялото.

Високият стрес дал отражение и върху имунната система. Трима състезатели били принудени да напуснат надпреварата поради бързо разпространяващи се инфекции.

Била отчетена и редукция в мозъчния обем, който в последствие се върнал към изходните стойности. При много от участниците били наблюдавани травми, следствие на свръхнатоварването.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator