Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесКога да приемаме протеин - преди или след тренировка?
Кога да приемаме протеин - преди или след тренировка?

Приемът на протеин след тренировка подобрява натрупването на мускулна маса - както при млади, така и при по-възрастни индивиди, сочи малко проучване.

Проучването включвало 48 мъже от две възрастови категории - 20-30- и 70-80-годишна възраст. Участниците били разпределени в две групи:

1. 90-минутна почивка, последвана от 30 минутно физическо натоварване (велоергометър + леки силови упражнения)

2. 90 минутна почивка + 30 минутна почивка

След този период, мъжете в двете групи изконсумирали разтвор, съдържащ 20 грама протеин, след което били измерени нивата на аминокиселини в кръвта. От участниците били взети малки количества мускулни проби от квадрицепса точно преди приема на протеин и 6 часа след това - с цел измерване на белтъчните промени в мускула.

Авторите отчели значително по-изразено покачване на мускулния протеин в активната спрямо неактивната група, като ползите били наблюдавани както при младите, така и при по-възрастните лица.

Добре е известно, че с течение на възрастта мускулната маса има тенденция към намаляване, като според някои изследователи се касае за намалена ефективност на протеинния синтез от страна организма. Резултатите на това проучване обаче сочат, че това може би не е вярно. Те сочат, че за предотвратяване на възрастовата загуба на мускулна маса са необходими ефективни диетарни подходи.

Авторите на това изследване обобщават още, че приемът на протеин след тренировка позволява по-доброто използване на приетия с храната белтък.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator