Начало
НачалоЗдравни новиниБронхиалната термoпластика е ефективна при тежка астма
Бронхиалната термoпластика е ефективна при тежка астма 26 ноември 2010

Бронхиалната термопластика - техника, която използва радиофреквентна енергия за аблация на гладкомускулната маса в дихателните пътища, води до подобряване и контрол на астматичните симптоми, което от своя страна би позволило на тези пациенти да намалят приеманите дози дългодействащи бета-агонисти.

Резултатите се базират на ретроспективен обзор на проучването Asthma Intervention Research (AIR). AIR сочи, че пациентите с умерена и тежка астма, лекувани с новата техника, имат значителни подобрения в симптомите, качеството на живот и белодробните функционални тестове. Освен това при тези пациенти имат нужда от по-ниски дози инхалаторен кортикостероид и дългодействащ бета-2-агонист (LABA).

В настоящия анализ авторите искали да проверят дали ползите от бронхиалната термопластика персистират след спирането на LABA терапията при пациенти, стабилизирани с комбинирана терапия (инхалаторен кортикостероид + LABA).

Пациентите, включени в AIR, приемали 200 г beclomethasone или еквивалент инхалаторен кортикостероид + LABA. Средният форсиран експираторен обем за 1 секунда в началото на проучването варирал между 60% и 85% от предвидения. При тези лица имало влошаване на астмата при спиране на терапията с LABA.

12 седмици след терапията с бронхиална термопластика, лечението с LABA било спряно отново.

Авторите отчели подобрение на пиковия експираторен поток с 17 до 18 л/минута при пациентите, претърпели бронхиална термопластика, и спад с 12 л/мин при контролната група - резултати след спиране на LABA. При контролната група, но не и при третираните с радиофреквентна аблация, били установени влошени оценка на качеството на живот и контрол на астмата. Сходни резултати били отчетени на месец 12.

В интервю за Medscape Medical News, д-р Hales от Virginia Hospital Center обяснява, че в началото термопластиката е била свързвана с някои проблеми относно безопасността, но след 5-годишен опит "няма червени флагове".

Процедурата включва много добре контролирана термална енергия, като не води до скарификация или бронхиектазия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator