Начало
НачалоЗдравни новиниОбичайните дози парацетамол не са опасни за детския черен дроб
Обичайните дози парацетамол не са опасни за детския черен дроб 25 ноември 2010

Притесненията относно чернодробна токсичност при децата, приемащи парацетамол, са безпочвени, докладват лекари. В проучване, обхващащо 32 000 деца, не бил установен нито един случай на чернодробно заболяване.

Само в САЩ, 8 милиона деца приемат препарата всяка седмица. Парацетамолът се използва толкова често, че дори и най-малките съмнения за безопасност трябва да бъдат внимателно проучени. Агентът наистина е токсичен за черния дроб, но в големи дози; много рядко при адултни лица може да се наблюдава чернодробно увреждане при нормални дози, обясняват авторите.Именно поради този факт било проведено настоящото проучване, което всъщност обединява данните на 62 предишни проучвания.

Не бил установен нито един случай на проявено чернодробно засягане и свързаните с него симптоми (епигастрална болка, гадене, повръщане и пр.) 10 деца (или 3/10 000) имали повишения на чернодробните ензими, които в повечето случаи не били свързани с приема на парацетамол. Свързаните с препарата ензимни повишения били преходни, като нямало данни за персистиращо увреждане.

Прилаган в препоръчителните дози, парацетамол е изключително безопасен при деца. Родителите не трябва да притесняват да прилагат медикамента при необходимост, като единственото важно нещо е съблюдаването на коректната доза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator