Начало
НачалоНашето здравеEMDR в действие или как можем да преодолеем тежка психологическа травма
EMDR в действие или как можем да преодолеем тежка психологическа травма 15 ноември 2010

Никой от нас независимо от възрастта, социалния си статус и образователния си ценз не е застрахован, от тежки моменти, в различни жизнени ситуации. Те могат да ни донесат много мъка, отчаяние, депресивни настроения и не само това. Възможно е депресията, страхът, тревожността, опасенията и отчаянието, агресията и раздразнителността да станат наши постоянни спътници, да ни отнемат радостта, усмивките и смисъла на живота, да ни превърнат в роби на собствените ни емоции, чувства и мисли.

Винаги има възможност да се види светлината, необходимо е само да се смени позицията. Проблемът е, че понякога на нас ни липсват сили, възможности и знания как да го осъществим. Но те съществуват и начинът да ги открием за себе си е да направим първата крачка към самопознанието, саморазбирането и себеусъвършенстването.

Един от начините, с които бихме могли да си помогнем за преодоляване и овладяване на проблемите ни е да се обърнем към специалист, обучен в EMDR. Това е психотерапевтичен метод за преработване на травмиращи спомени. Дори без да сме преживели тези травми с „голямо Т” (изнасилване, катастрофа, свидетели на тежък инцидент, нападение, военни действия, природни катаклизми и т.н), за които в една голяма част от случаите е валидна диагнозата ПТСР (посттравматично стресово разстройство), всички ние познаваме явлението, защото сме били подлагани на многобройни травми с „малко т”. Болката от нанесена ни от близките и любими хора обида, аборт, уволнение от работа, развод или смърт на близък човек, са една част от дългия списък на травмиращи събития пред лицето, на които можем да се изправим, и вместо да продължим напред, да потънем в тях.

Непрекъснато мислим и премисляме, преживяваме тези епизоди, оставаме блокирани, застиваме в миналото, губим настоящето. Думи, аромати, песни, книги, ситуации, конкретни хора са способни да докачат и събудят по независещ от нас начин, изолираната и непреработена травма. Всеки път, когато това се случва, ние отново се озоваваме в плен на болезнения спомен, с всички произтичащи от това негативни последици.

Всеки от нас притежава свой неповторим вътрешен свят, характер и темперамент, свои собствени вътрешни ресурси. За някой те са достатъчни, за преодоляването и добрата адапатация след критични ситуации, за други професионалната помощ ще е ключът, който ще отключи скрития потенциал, самовъзстановяването и себеутвърждаването. Необходимо е само да осъзнаете че имате нужда от помощ и подкрепа и да я потърсите.
Методът е подходящ за работа с деца и възрастни.

EMDR „eye movement desensitization and reprocessing” – десенсибилизация и преработване на травми чрез движение на очите. Това е комплексна психотерапия, която включва в себе си елементи от доказали се през годините психотерапевтични школи.

Ингрид Калинова - Магистър психолог, член на Българската Асоциация по Когнитивно - поведенческа психотерапия, психолог на списание „Моето бебе и аз”, арт терапевт, EMDR психотерапевт.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator