Начало
НачалоСексуално здравеХормоналната заместителна терапия - свързана с повишен риск от рак на яйчника
Хормоналната заместителна терапия - свързана с повишен риск от рак на яйчника 15 ноември 2010

Постменопаузните жени, провеждащи хормонална заместителна терапия, имат 29% повишен риск от рак на яйчника, сочи проучване, проведено от европейски лекари.

Проучването включвало данни от 126 920 жени в постменопаузна възраст без история на рак. По време на проследяването от 9 години били регистрирани 424 случая на овариален рак.

Авторите установили, че настоящата употреба на хормонална терапия била свързана с 29% повишен риск от овариален рак. Употребата на естрогенови продукти била свързана с 63% повишен риск, докато настоящият прием естроген-прогестинови препарати не бил свързан с повишен риск.

Жените, употребявали някога каквато и да е форма на хормонална терапия в продължение на 5 или повече години, имали 45% повишен риск от рак на яйчника спрямо жените, никога неупотребявали такива препарати.

Резултатите на настоящото проучване потвърждават заключенията на предишни, според които жените трябва да приемат хормони само в краткосрочен план.

Хормоналната терапия и ракът на гърдата
Предишни изследвания установиха и връзка между хормоналната заместителна терапия и повишен риск от рак на гърдата. Проучване, публикувано миналия месец в The Journal of the American Medical Association, установи, че постменопаузните жени, приемащи комбинация от естроген и прогестин, имат повишен риск от развитие на напреднал рак на гърдата и смърт. Резултатите се базират на Women’s Health Initiative, която представлява голяма научна кампания, стартирана през 1991 г от Националния Здравен Институт на САЩ.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator