Начало
НачалоБременност и ражданеПрепарати като парацетамол и аспирин - свързани с репродуктивни проблеми
Препарати като парацетамол и аспирин - свързани с репродуктивни проблеми 10 ноември 2010

Употребата на парацетамол, аспирин и ибупрофен по време на бременност може частично да обясни резкия скок в честотата на мъжки репродуктивни нарушения, наблюдаван през последните десетилетия.

Според проучване, жените, приемащи тези препарати по време на бременността - особено през втория триместър, имат повишен риск от раждане на момче с крипторхизъм, който е рисков фактор за лошо качество на спермата и рак на тестиса.

Според мултинационалния екип от Дания, Франция и Финландия, над 50% от жените приемат леки аналгетици по време на бременността. Същевременно изследвания сочат, че в развитите страни през последния половин век средният брой на сперматозоидите в семенната течност е спаднал с 50%.

В проучването, включващо над 2000 жени, било установено, че жените приемащи повече от един неопиоиден аналгетик едновременно, имат 7 пъти повишен риск от раждане на син с някаква форма на крипторхизъм. През втория триместър този риск бил особено висок - около 16 пъти.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator