Начало
НачалоНашето здравеКафето повишава риска от инсулт
Кафето повишава риска от инсулт 08 ноември 2010

Пиенето на кафе може да повиши риска от исхемичен инсулт, особено при лицата, приемащи нерегулярно черната напитка. Според проучване, в рамките на първия час след консумацията на кафе рискът от инсулт се повишава два пъти, като последният спада до изходните си стойности след втория час.

Предишни проучвания, изследващи ефектите на кафето върху сърдечносъдовите заболявания, са свързани с доста противоречиви резултати. Случай-контрола проучвания сочат повишение на риска, а проспективни такива - липса на вреден ефект. Редица изследвания сочат, че кафето има негативен ефект върху някои сърдечносъдови биомаркери, вкл. серумен холестерол, инсулинова резистентност, плазмен хомоцистеин. Ароматната напитка се свързва обаче с понижен риск от развитие на диабет тип 2.

В настоящото мултицентрово crossover (кръстосано) проучване лекари от Harvard Medical School интервюирали 390 лица с претърпян исхемичен инсулт. Авторите сравнили консумацията на кафе в рамките на час преди настъпването на инсулта, както и обичайната консумация на пациентите.

Повечето лица (78%) докладвали консумация на кафе в рамките на предходната година, като над 1/2 - прием на кафе през последните 24 часа. Близо 9% съобщили, че са пили кафе в рамките на час преди настъпването на инсулт.

Първоначалният анализ не установил явно повишен риск от инсулт в рамките на 1 час след консумацията на кафе. Допълнителен анализ обаче открил, че този риск е два пъти повишен при лицата, консумиращи 1 или по-малко чаши кафе на ден, както и при тези, пиещи нередовно кафе.

Въпреки че кафето съдържа голям брой вещества, които могат да доведат до наблюдаваните резултати, кофеинът може би най-големият виновник, се отбелязва в редакционна статия. Пиковата плазмена концентрация на кофеина настъпва обикновено преди втория час след консумацията, като първата е свързана с редица системни ефекти - бързо освобождаване на адреналин, покачване на кръвното налягане и и инсулиновата чувствителност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator