Начало
НачалоСексуално здравеНе само термалният ефект, а и безжичната връзка на лаптопа уврежда сперматозоидите
Не само термалният ефект, а и безжичната връзка на лаптопа уврежда сперматозоидите 05 ноември 2010

Излагането на радиоизлъчванията от лаптопи с безжична мрежа (Wi-Fi) може да доведе до фрагментиране на ДНК и намаляване на подвижността на сперматозоидите, снижавайки по този начин мъжкия фертилитет.

Това е първото проучване, което се фокусира върху лаптопите с безжична връзка и ефектите им върху човешките сперматозоиди. Авторите изследвали семенни проби от 15 мъже. Пробите били разделени в два отделни инкубатора.

Една част от сперматозоидите били изложени на Wi-Fi лъчения от лаптоп в продължение на 4 часа; другата част от пробите послужили за контроли. Експериментът бил проведен при константна температура от 25 градуса по Целзий, за да се изключат всякакви термални ефекти.

Въпреки еднаквата температура, сперматозоидите, изложени на Wi-Fi лъчение, имали значително повишена честота на ДНК увреждания и намален мотилитет. Последните две са важни условия за извършване на оплождане.

Изследователите обобщават, че употребата на Wi-Fi-свързани преносими компютри близо до тестисите може да намали качеството на спермата по нетермален механизъм. Тези резултати са доста притеснителни, имайки предвид, че почти всеки лаптоп има Wi-Fi поддръжка.

Предишни проучвания, изследващи ефектите на клетъчните телефони, сочат че последните могат да намалят качеството на спермата.Това е първото проучване, което се фокусира върху радиочестотните излъчвания от компютъра върху качеството на спермата.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator