Начало
НачалоСексуално здравеВисокият прием на мазнини е свързан с ниско качество на спермата
Високият прием на мазнини е свързан с ниско качество на спермата 26 октомври 2010

Високият прием на наситени и мононенаситени мазнини е свързан със значително понижена концентрация на сперматозоиди в семенната течност, докато повишената консумация на полиненаситени мастни киселини - с по-добра подвижност и морфология на мъжките полови клетки.

Лекари от Harvard Medical School анализирали хранителния режим и качеството на спермата на 91 мъже. Било установено, че мъжете, консумиращи най-големи количества наситени мазнини, имат с 41% по-малко сперматозоиди в еякулата си спрямо лицата с най-нисък прием. Аналогично, най-високите нива консумирани мононенаситени мазнини били свързани с 46% по-малко сперматозоиди.

Обратно, повишеният прием на омега-6 полиненаситени мазнини бил свързан с по-добра подвижност на сперматозоидите, а омега-3 ненаситените мастни киселини - с по-добра морфология.

Настоящите резултати напомнят тези на малко испанско проучване, според което приемът на преработени меса (които са богати на наситени мазнини) е свързан с лошо качество на спермата.

Мастните киселини са важни не само за енергетиката на организма, но и са основни компонентни на клетъчните мембрани. Дълговерижните мастни киселини, особено полиненаситените, са директни прекурсори за биосинтеза, както и за производство на простагландини и левкотриени.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator