Начало
НачалоЕстетична медицинаПрепарат срещу оплешивяване е ефикасен, но може да причини сексуални проблеми
Препарат срещу оплешивяване е ефикасен, но може да причини сексуални проблеми

Широко използваният препарат срещу оплешивяване finasteride (Propecia) води до ускоряване на космения растеж при мъже, но на цената на сексуални нарушения, които могат да се развият при част от пациентите, сочи мета-анализ.

Анализът включвал 12 проучвания или общо 3927 мъже и сочи, че мъжете с андрогенно оплешивяване (алопеция), приемащи finasteride, докладват увеличаване на космената гъстота, но 1 на всеки 80 развива еректилна дисфункция. Авторите установили, че мъжете са по-склонни да търпят еректилните нарушения, отколкото да спрат приема на препарата.

В мета-анализа мъжете, приемащи finasteride, докладвали 30% подобрение в рамките на две години, като авторите установили, че ефектът е положително свързан с продължителността на лечението.

Около 1/2 от мъжете развиват андрогенна алопеция до 50-годишна възраст. Finasteride блокира ензим (5-алфа-редуктаза), който конвертира тестостерона в дихидротестостерон, който е отговорен за настъпване на оплешивяването.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator