Начало
НачалоНашето здравеАнорексията сериозно уврежда очите
Анорексията сериозно уврежда очите 22 октомври 2010

Anorexia nervosa (AN) може да доведе до сериозно очно увреждане, се посочва в статия, публикувана в British Journal of Ophthalmology. Около 3% от жените в средната и висока класа, повечето от които в тийнейджърска възраст, страдат от AN.

AN е третото по честота хронично заболяване при девойки. Анорексията засяга всеки орган и система, включително кожата, гастроинтестиналния тракт и ендокринната система.

В настоящото крос-секционно проучване лекари от University of Athens изследвали очите на 13 жени с AN. За контролна група били използвани 20 жени на сходна възраст. Всички 33 участници имали нормално зрение.

Чрез оптична кохерентна томография, изследователите изследвали дебелината и електричната активност на макулата, която е отговорна за детайлното централно зрение. Била изследвана и дебелината на ретиналния нервен слой (РНС) чрез мултифокална електроретинограма.

Било установено, че макулата и РНС на пациентите с AN са значително по-тънки. Дебелината в областта на фовеата била 140.04 мкм при AN групата срещу 150 мкм при контролната група.

Дебелината на макулата била по-голяма при рестриктивния тип анорексични пациенти (т.е тези, които ограничават приема на храна); по-тънка тя била при пациентите, предизвикващи повръщане след поглъщане на обилно количество храна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator