Начало
НачалоСексуално здравеHPV предизвиква бавна епидемия от рак на устната кухина
HPV предизвиква бавна епидемия от рак на устната кухина 20 октомври 2010

Човешкият папиломавирус (HPV) е рисков фактор за развитието на орофарингеален плоскоклетъчен карцином (ОПКК) и може би е отговорен за нарастващата честота на злокачественото заболяване, дори и при лица, които не пушат и не консумират алкохол.

Обзор на скорошни проучвания, проведен от шведски лекари и публикуван в Emerging Infectious Disease, сочи, че промените в сексуалните практики стоят зад бума на ОПКК през последните години. Ключови фактори за трансмисията на HPV са множество сексуални партньори, започване на сексуален живот в по-ранна възраст и честото практикуване на орален секс.

Данните са доста обезпокояващи. За пример може да се приложи честотата на тонзиларен рак (най-честия ОПКК) в Стокхолм. За период 1970 - 2002 г. той е нараснал 2.8 пъти, а 93% от регистрираните случаи през 2006/2007 г. са HPV-позитивни, обясняват авторите.

Най-честият ОПКК е тонзиларният рак, следван от рака на основата на езика. Средната 5-годишна преживяемост е само 25%, като за щастие HPV-позитивният ОПКК има сравнително по-добро клинично протичане от HPV-негативните неоплазми.

В настоящия обзор превалентността на HPV (най-вече тип 16) в туморните проби варирала между 45% и 100% в различните проучвания.

Според шведския екип, има значителна връзка между HPV-позитивния тонзиларен рак и ранното започване на сексуален живот и броя на партньорите. Нещо повече - не само оралният секс, но и дълбоката целувка носи повишен риск от развитието на орална HPV-инфекция.

Авторите подкрепят идеята за прилагане на анти-HPV ваксина както на момичетата, така и на момчетата. Освен това, според тях, ефектите на ваксината трябва да се отчитат не само относно цервикалния рак но и въз основа на честотата на ОПКК.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator